schimmelnagel

Schimmelnagel

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Als een  schimmel de nagel binnendringt en zich vervolgens kan uitbreiden ontstaat er Onychomycose (medische term voor schimmelnagel).
Een schimmelinfectie kan makkelijk ontstaan in beschadigde nagels.
Zo kunnen knellende schoenen of  sporten teennagels beschadigen. Ook vocht en warmte bevorderen de kans dat een schimmel zich nestelt in teennagels. Schimmelnagels zijn een veel voorkomend probleem en lastig te behandelen.

 

Schimmelnagel

Schimmelnagel

Hoe herkent u een schimmelnagel

Bij een schimmelnagel vertoont de nagel een verkleuring. Verkleuring van witte tot gele of bruinachtige strepen in de nagel. Ook kunnen de teennagels afbrokkelen. Verder remt de schimmel de lengtegroei van de nagel. Het gevolg hiervan is dat de dikte van de teennagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor

In Nederland lijdt naar schatting 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie in de teennagels. Mannen en vrouwen lopen evenveel risico op het krijgen van schimmelnagels. Naarmate men ouder wordt neemt de kans op schimmelinfectie toe.  Ook een risicogroep als diabetici heeft vaker last van schimmelnagels. Schimmelnagels kunnen onder andere  pijn bij het lopen veroorzaken en een gevoel van schaamte oproepen.

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmel is geïnfecteerd kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Behandeling van een schimmelnagel  kan geruime tijd duren: 6 tot 12 maanden.

Voetschimmel

Schimmel dringt een vochtige en beschadigde voethuid gemakkelijk binnen. Een gave en gezonde voethuid, met een goede zuurgraad, vormt een bijna ondoordringbare barrière. Het is belangrijk om de zuurgraad van de voethuid op peil te houden en zodoende de groei van schimmel tegen te gaan en nieuwe infecties te voorkomen. Was de huid niet overmatig met zeep en gebruik zeep met een lage pH-waarde (3,5). Spoel zeepresten goed af en droog de huid na het douchen goed, ook tussen de tenen. En draag eigen slippers in zwembaden, kleedkamers en gemeenschappelijke douches.

Schimmel: voorkomen is beter dan genezen

Het vervelende van schimmel is dat het vaak terugkomt als de omstandigheden van de voethuid en teennagels niet veranderen. Toch zijn de meeste infecties oppervlakkig en onschuldig bij gezonde mensen met een normale weerstand. Mensen met minder weerstand, zoals ouderen, diabetespatiënten of mensen die kortgeleden een chemokuur hebben gehad, zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Onbehandelde voethuid- en nagelinfecties kunnen complicaties tot gevolg hebben. Zo kunnen wondjes door voetschimmel een toegangsweg door de huid vormen voor bacteriën en bijvoorbeeld uitmonden in wondroos. Dit is een bacteriële infectie die met antibiotica moet worden bestreden. Voorkomen is beter dan genezen.

Afspraak maken